Gremo v Mongolijo - Mongolia Charity Rally 2014

...ENSLO

5. dan / 14.7. Ležerni dan

14 July, 2014

Spiva do 12-tih. Ja, pot je bila dolga in naporna, tudi nevarna. Vožnji v napol budnem stanju se bova v bodoče izogibala, sploh - ker se nama obetajo vse prej, kot lepe ceste.

IMG_5287 Postojanka za nekaj dni.

Nato naju pričaka Elya (Elina Amelchenkova), najbolj prijazna od vseh rusinj in tudi Matejeva zelo dobra prijateljica. Besno se začne pogovor v ruščini in Katja kmalu ugotovi, da ne bo drugega, kot pa, da se vrže v knjige in nauči rusko. Pregledamo plan, spoznamo se še s Tadejem Dragašem, pokaževa avto, nato pa se peš odpraviva v Moskvo. Takoj, ko prispeva na trg pred Bolšoj teatr, Matej ugotovi, da je za GoPro Hero3+ Silver pozabil baterije, in tako seveda ne gre. Vseeno se odločiva, da si nekatere stvari ogledava danes, pač brez GoPro-ja. Tako stopiva na Rdeči trg, pogledava Katedralo na njem, greva v GUM na sladoled (to je tista največja trgovina, bolj prestižna kot Harrods), nato pa na sprehod okrog Kremlja.

IMG_5292 IMG_5295 IMG_5310 IMG_5306 IMG_5332 IMG_5375 IMG_5367 IMG_5353 IMG_5366

A sva povedala, da je 30 stopinj, da je noro vroče in da sva v dolgih hlačah, ker v Lonelyju piše, da v kratkih ne moreš v Kremelj (ni res, še celo s torbo so nas spustili, samo vprašali so, če mava bombo). No ja, prideva do vhoda in ugotoviva, da je že vse zaprto - samo do 18.00, rusi.

IMG_5411 IMG_5432 IMG_5405 Tekmujeva v zajemanju istih motivov. Matej vodi, ampak je Katja že zelo zraven.

Pogledava si menjavo straže in se odpraviva na Arbat. Ja, to je tista šiš-miš ulica, ki jo ima vsako mesto. Usedeva se v Japonsko restavracijo in čakava 15minut na natakarja. Nato naročiva vsak svojo Lapšo (obični riževi rezanci) in čez nekaj minut dobiva skrpucalo na mizo. Matej je že malo pozabil, da je v Rusiji NUJNO potrebno gledati grame zraven porcij in tole je bilo očitno premalo, poleg vsega pa so bili Matejevi rezanci brezbarvni - kao novost. Saj je bilo okusno, ampak za petkrat za v usta, in to čisto nič prestižno. Pila sva pa eno zeleno stvar, z mehurčki. Bljak. Katja jo je tokrat gledano v celoti odnesla bolje.

IMG_5445 IMG_5442

Žalostno se odpraviva naprej in si ogledava sončni zahod na stavbi Ministrstva za zunanje zadeve. To je ena tistih 9-ih stavb, izmed katerih je ena tudi Hotel Ukraina, ki jih je dal zgraditi Stalin (or so we know) za svoj glomazen državni aparat.

IMG_5452

Aja, sončni zahod imamo tukaj ob 22:30, samo toliko, da veste. Svetlo pa je vsaj še eno uro kasneje. Odpraviva se v hipermarket in kupiva "pogrej in pojej" sirove zvitke. Doma narediva celo pojedino, zraven pa še kokosove piškote. Katja pravi, da so bili dobri.