Gremo v Mongolijo - Mongolia Charity Rally 2014

...ENSLO

35.dan / 13.8. V družbi sipin in dinozavrov

13 August, 2014

Prava puščava, s peskom, ki počasi zaseda vse možne kotičke avta in temperaturami, ki končno dovoljujejo kratke hlače in majico. Sipine izgledajo, kot da bi jih nekdo po pomoti tja narisal - med oguljeno travo in kamnito gorovje. Osupljive so. Začnejo se tako odločno – brez prehodnih pasov, kot bi odrezal. Njihovi vrhovi so zaviti, vsak s svojim slemenom po katerem lahko poveš, iz katere smeri piha veter.  Med sipine se podava kar peš. Predvčerajšnjim je tu divjalo pravo neurje, zato so nekateri predeli še vedno razmočeni in s Fordom ne upava tvegati.

DSC_0160 DSC_0227 DSC_0191 DSC_0187 DSC_0174 IMG_2682 DSC_0222

Sprehod, ki se sprva zdi kratek, se kar zavleče, ko končno doseževa veliki peskovnik. Presenetljivo trdna tla, nama omogočijo vzpon na sipino iz katere se razprostira čudovit razgled. Ob tem pogledu se čas kar ustavi. A vročina pritiska, žeja tudi. Iz sipin se vrneva proti Bayandalaju in od tam prečkava gorovje, ki zopet oba navduši. Sestava gora, kamenje in rečne struge – tako preproste stvari, ki jemljejo sapo. Vem, da danes že močno pretiravam s presežniki, a so utemeljeni (in podkrepljeni z dokazi).

19 17 IMG_2715

Najin zadnji cilj so Flaming klifi – Bayanzag. Poimenoval jih je ameriški raziskovalec Roy Chapman Andrews (po njem je zasnovan  lik Indiana Jonesa) in je na tem območju našel dinozavrove jajca in kosti. Z avtom se povzpneva na enega izmed klifov, parkirava in del prehodiva. Družbo nama dela veliko število turistov (ki je še vedno primerljivo s številom pohodnikov na Štefanjo goro na sončen vikend), vendar se ne damo motiti med budnim opazovanjem rdečega peska, gobasto oblikovanih skal in sončnega zahoda. V kotu kanjona zagledava celo štiri nadobudneže, ki  brskajo po pesku v upanju na najdeni zaklad.

IMG_2792 IMG_2790 IMG_2795 IMG_2760

Luksuzno lokacijo dodobra izkoristiva, saj se zapeljeva v kanjon in se utaboriva. V družbi dinozavrov pojeva večerjo in se odpraviva spat. Tokrat imava prvič sosede, ki se pridružijo najinemu podvigu.

IMG_2812 IMG_3222 16 ]