Gremo v Mongolijo - Mongolia Charity Rally 2014

...ENSLO

36.dan / 14.8. Nazaj v osrčje

14 August, 2014

Vožnji na jug, po dveh dneh sledi vožnja na sever :). Tokrat se vrneva po isti poti nazaj, ker JZ del države sestavlja življenju neprijazno okolje, ceste pa vztrajno briše veter in ostali okoljski dejavniki pa tudi cesta na jug, ki je najbolj turističen je 1A za mongolske razmere. Med vračanjem opazujeva napredek delavcev pri izgradnji ceste, ki se je v dveh dneh podaljšala za 10 kilometrov. Vožnjo do Mandalgova sestavlja skakanje iz ceste na makedam, Matej pa iz vožnje v vožnjo izboljšuje potovalni čas in izmuzljivost luknjam.

DSC_0268 DSC_0324 DSC_0304 IMG_2503 DSC_0058 DSC_0042 DSC_0046 DSC_0050

Nekajkrat se ustaviva – v puščavi je pravilo, da se ustavi vsakomur, ki utegne imeti težave (a nisva v pomoč, vode imajo pa dovolj), na poti srečava rusko družino izpred parih dni, ki je ravno zamenjala počeno gumo, ter ročno dolijeva dizel, slovenskega porekla. Zaloge v prtljažniku nama kopnijo. Od Mandalgova do Ulaanbaatarja za volan prime Katja, nato pa sledi še ena izmena v kateri se prebijeva naprej proti severu. To »prebijanje« nama pobere kar nekaj časa, ker so tudi v glavnem mestu ceste v izgradnji – v znak dela se po zahodnem delu mesta vali bel prah, ki ga konstantno dvigujejo vozeči po makedamski poti.

IMG_3453 IMG_3448

Še vedno imava pred seboj slabih pet dni, zato greva pogledat še sever Mongolije. Blizu Darkhama se nama obeta festival, ki ga mogoče uspeva ujeti. Prebijeva se do predmestja Ulaanbataarja, kjer s Fordom »splezamo« na grič in zakurimo ogenj za polnočno večerjo.